Biblioteket på Johan Skytteskolan

Läsvänlig boksamling

Det är ett nöje att leta sig fram bland böckerna i Johan Skytteskolans bibliotek. Till sin hjälp har eleverna lättolkade symboler som beskriver genre; kärlek, spänning, fantasy, deckare, hästbok, hundbok osv.  Personal i biblioteket tar också gärna emot elevernas egna tips på bra böcker att köpa in samtidigt som samlingen tillförs nya intressanta titlar hela tiden.

Vi har anledning att vara stolta över vårt skolbibliotek. Det anses vara ett av de bättre i Stockhoms stad.

Lånedatorer för skolarbete

I medioteket finns åtta datorer för utlåning. Här kan eleverna enskilt eller i grupp söka fakta på nätet och göra sina presentationer i textform eller som PowerPoint. Datorerna lånas på samma sätt som böckerna så det personliga lånekortet behövs.

Hjälp med anpassade läromedel

Vår IT-pedagog hjälper gärna till med nedladdningar av e-böcker och annat digitalt material för elever som använder bärbara datorer för sitt skolarbete. Utlånade datorer, hörlurar och anslutning för laddning registreras också med hjälp av lånekortet eller elevens privata lånekod.

Lånevillkor

Skolans elever lånar bibliotekböcker, skön- och facklitteratur och vissa läromedel på sitt lånekort. Eleven får ett personligt lånekort när han/hon börjar på skolan.

Borttappat lånekort anmäls till biblioteksansvarig och ersätts av nytt lånekort, som kostar 20 kronor.

Återkrav

Mentorerna får regelbundet listor där biblioteket anger vilka elever som har försenade lån.

Saknas boken/böckerna vid läsårets slut får vårdnadshavarna ett brev hem för att undersöka om boken finns där. Kommer den inte fram måste skolan skicka ett inbetalningskrav via Serviceförvaltningen med bokens pris.

Biblioteksrutiner och ansvarskontrakt för utskrift, pdf-format

På bilden ovan ser vi författarna som har blivit nominerade i barn- och ungdomsklassen. Böckerna för ungdomar är de här:

Om detta talar man endast med kaniner, av Anna Höglund
Lex bok, av Sara Kadefors
Snöret, fågeln och jag, av Ellen Karlsson och Eva Lindström

Augustpriset i barn- och undomsklassen vanns av Snöret, fågeln, och jag, av Ellen Karlsson och Eva Lindström¨.Lilla Augustpriset (ungdomar 16 - 20 år) tilldelades boken Då skulle världen vara en vacker plats, av Nicole Accord

Studiecenter

I Studiecentret får eleverna arbeta med skolarbete eller läxor under ledning av lärare.

Åk 4 - 6 Studiecenter

Måndag 14:15 - 15:45

Tisdag   14:30 - 15:30

Onsdag 15:00 - 16:00

Torsdag 14:15 - 15:30

Studiecentret för åk 7 - 9

kl. 15-16, biblioteket

Biblioteket har öppet alla helgfria vardagar.

Måndag 10.00 - 14.00
Tisdag 10.00 - 14.00
Onsdag 10.00 - 14.00
Torsdag 10.00 - 14.00
Fredag 10.00 - 14.00
Läxhjälp tisdagar 15.10 - 16.10

Vi hjälper gärna till!

Vi som jobbar på biblioteket hjälper dig gärna  att  hitta  rätt bland våra drygt 11 000 böcker. Här finns något för alla!

• Min favoritbok är "Liftarens guide till galaxen". Fråga mig, så ska jag berätta varför!

• Den mest rörande bok jag läst är "Hela vägen hem". Den kan jag rekommendera er alla att läsa bums!

• Philippe Arias-Santana

På Läxhjälpen har jag märkt att "Matematik för alla" hjälpt allra flest. Kanske dig med?