Till innehåll på sidan

Föräldravandring

Johan Skytteskolans föräldravandrare

Om du har barn på högstadiet, passa då på att göra en insats för en tryggare miljö för alla barn genom att delta i föräldravandringar i området. Mer information hittar du i Facebookgruppen Föräldravandring i Älvsjö.

Varför föräldravandra?

Det är inte alltid lugnt i vårt område. Vissa kvällar förekommer det fylleri, slagsmål, förstörelse och polisingripanden. 

Ni kanske tycker att er dotter eller son ändå bara sitter hemma, men om ett eller två år vill han eller hon också vara ute på kvällarna och då kan det vara tryggt att veta att vi vuxna finns där. Plötsligt en dag gör de den där beryktade alkoholdebuten eller råkar hamna i en knepig situation en stökig kväll. 

Tanken med föräldravandringen är att vi ska röra oss ute bland ungdomarna, finnas till hands för samtal och stöd samt skapa trygghet med vår närvaro. Med fler vuxna ute minskar risken för våld, skadegörelse och missbruk av alkohol och narkotika. Vi ska inte ingripa i situationer med fylla eller bråk. Däremot larma ungdomsgård, fältassistenter eller polis. Vi ska mest bara FINNAS så att en ensam tjej eller kille kan gå från pendeltåget och känna sig trygg eller kanske så att ett gäng kommer av sig när de just var på väg att krossa glaset i en busskur. Vandringarna är också ett tillfälle att träffa andra tonårsföräldrar och en möjlighet att utbyta erfarenheter. 

Det är föräldrarådets och skolans övertygelse att det här är ett bra och relativt enkelt sätt att skapa ett tryggare Älvsjö för alla våra ungdomar. Ofta kan det vara tyst och öde under vandringen, men då gäller det att komma ihåg att ”en lugn kväll är en lyckad kväll”.

Genom föräldrarådets schemaansvariga fördelas fredag- och lördagskvällar mellan klasserna i åk7 till åk9. De föräldrar som är utsedda som klassrepresentanter (en eller två per klass) svarar för att ett schema läggs ut och att klassens föräldrar informeras om vandringsrutinerna när det är dags för just er klass att nattvandra.  

OBS! Föräldravandringen bygger på ert frivilliga engagemang.

Så ett stort TACK till alla ni föräldrar som klär er varmt och går ut en sväng i natten, för våra ungdomars skull.

Varmt välkomna till vandringarna.

Kontaktpersoner:

Tobbe: 076-12 21 696 Ungdomens hus
Philippe: 076-12 28 004
Kent: 076-12 21 305 Fältare

Dela: